Dla Mamy, Taty, Synka i Córki
KOKTAJL, jak wystrzał z dwururki!
Co ma zrobić Pani Domu
gdy w krwi Męża po kryjomu
Cholesterol się uzbiera
i szalenie mu doskwiera?
Jednocześnie lekarz zleci
zdrowo żywić małe Dzieci
aby jadły witaminy
i wesołe miały miny.
Pyszny koktajl trzeba zrobić
i każdemu nim dogodzić!
Do małej miseczki wrzucić po 2 łyżki ziaren: sezamu, siemienia lnianego, słonecznika (ewentualnie pestki z dyni, orzechy włoskie lub migdały bez skórki), otrębów owsianych.
Zalać połową szklanki ciepłej, przegotowanej wody.
Pozostawić na pół godziny.
Po tym czasie zmiksować je na pastę. Dodać 1 łyżkę dobrego oleju tłoczonego na zimno, nierafinowanego (np.rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek).
Pastę zmiksować ze świeżymi owocami sezonowymi, np. truskawkami (jak na naszym zdjęciu), malinami, jagodami w ilości ok. 1/2 kg lub większej. Zimą użyć bananów, pomarańczy lub owoców mrożonych. Można dodać chudego mleka lub jogurtu naturalnego oraz w razie potrzeby miodu.
Pić jak najszybciej po przygotowaniu, aby zapobiec utlenianiu się witamin i ich rozkładowi pod wpływem światła.
Koktajl ten prócz szerokiego spektrum witamin i soli mineralnych zawiera również lekkostrawne białko, błonnik oraz ważne dla dobrej pracy mózgu i obniżające poziom cholesterolu we krwi kwasy omega-3.
Pasta z nasion i otrębów może być również znakomitym "smarowidłem" do pieczywa i to w dwóch wersjach:
- na słodko: dodać miodu. Smarować pastą pieczywo, kłaść plasterki truskawek, banana lub inne owoce.
- na słono: dodać soli i zieleniny (natka pietruszki, koper, lubczyk czy inne lubiane przez domowników przyprawy). Można je zmiksować z pastą, aby nie było widać listków, które nie wszystkie dzieci lubią.
Na posmarowane pastą kanapki kłaść pomidor, ogórek czy liść sałaty
Smacznego!!!
P.S. Poniżej linki do kilku blogów kulinarnych, z których można czerpać natchnienie, jesli ma się Tatusia z cholesterolem i Dzieci, które trzeba zdrowo żywić:) (wbrew liście nie zapominamy o mięsku):
Jadłonomia
Smak zdrowia
trochę inna cukiernia
Smakoterapia
sojaturobie
Wegańsko z pasją
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz