piątek, 15 lutego 2013

Pasty na chleb

Jaka jest alternatywa dla chleba z żółtym serem czy wędliną i anemicznym o tej porze roku pomidorem? Pasta, smarowidło, mieszanina... coś co trzyma się kanapki, coś w czym można przemycić nielubiane, a jakże zdrowe dodatki: czosnek, cebulę i zieloną pietruszkę. Zapisuję tu sobie (i przy okazji Wam, Drodzy Czytelnicy) przepisy, które już zrobiliśmy i zjedliśmy. Na wypadek, gdybym stała się w przyszłości mniej twórcza. Przydatne na piknik, do szkoły i pracy, na drugie śniadanie, podwieczorek i kolację, zwłaszcza w sezonie, gdy wirusy szaleją. 

Wykonanie:
Wszystkie składniki rozdrobnić (np. siekając nożem lub trąc na tarce z drobnymi oczkami) i dobrze wymieszać (używam widelca). Wrzucam mrożone natki, bo akurat takie mam, a poza tym po rozmrożeniu listki pietruszki są giętkie i nie drapią w język (zwłaszcza Małolata, który ich nie lubi).
Pastę już na kanapce lubię posypać czerwoną papryką albo kiszonym ogórkiem pokrojonymi w kosteczkę. Nadają się też do tego kiełki, czy rzeżucha, jeśli nie ma sprzeciwów Konsumentów.  Mogą być ziarna sezamu czy słonecznika.

Składniki:

1.
- biały ser
- zioła prowansalskie
- sól
- pół ząbka czosnku (rozetrzeć)
- jogurt naturalny lub śmietana

2.
- biały ser
- ryba wędzona (u nas makrela lub śledź)
- sok z cytryny
- jogurt naturalny/śmietana ew. majonez
- mrożona natka pietruszki lub koperku

3.
- żółty ser starty na tarce z drobnymi oczkami
- ogórek kiszony starty na drobnych oczkach
- majonez lub olej (jak najmniej, tylko do uzyskania konsystencji pasty)
- mrożona natka
- pół ząbka czosnku (rozetrzeć)



4.
- jajka na twardo pokrojone jak najdrobniej w kosteczkę
- majonez i musztarda w równych proporcjach
- mrożona natka pietruszki lub kopru
- sok z cytryny
- sól
- drobno siekana cebulka

5.
- biały ser
- ziarna słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, orzechy, pestki dyni (dwa ostatnie rozgnieść, żeby rozdrobnić)
- miód
- śmietana lub jogurt naturalny

6.
- śledź matias wymoczony w wodzie drobno siekany
-  ogórek kiszony
- mrożona natka pietruszki
- majonez
- cebulka




Inne nasze "mazidła":
- pasta z awokado
- twarożek z ziołami (ale wtedy mieliśmy moc świeżych)
- hummus z ciecierzycy


5 komentarzy:

  1. Wielkie dzięki! Na pewno skorzystamy! :-)
    A zamiast pomidorów (za którymi tęsknimy) wsuwamy czerwoną paprykę, zielone ogórki oraz zielone... winogrona (bardzo nam pasują do tradycyjnej kanapki z sosem czosnkowym).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze takiego zestawienia nie próbowałam, ale może rzeczywiście kiedyś...

      Usuń
  2. Zapisałam wszystkie przepisy i zabieram się do roboty :)
    Mmmmm pycha!

    OdpowiedzUsuń