wtorek, 18 września 2012

Zdrowe przepisy z darami późnego lata

Masz bardzo mało czasu albo jesteś leniem kulinarnym? 
A jednak chcesz, aby Twoje Dzieci posmakowały domowej kuchni, bez E-... i ulepszaczy? Poniżej kilka podpowiedzi i przypomnień, co można zmontować z darów lata 
i to bardzo szybko, zanim się skończą.



Kruche ciasto z owocami bez proszku do pieczenia
- wyjąć wcześniej z lodówki kostkę masła - do przygotowania ciasta masło musi być miękkie.
- miękkie masło zmiksować ze szklanką cukru (może być 3/4 szkl.) i 2 jajkami
- dodać 2 i 1/3 szkl. mąki, wymieszać wszystko ręcznie zdejmując uprzednio obrączkę, żeby w cieście nie została :)
- jeśli ktoś ma czas może kulę ciasta włożyć do lodówki i poczekać aż stwardnieje - wtedy kroić plastry ciasta i układać na blasze,  a potem połączyć je palcami w jedną całość.
- jeśli ktoś nie ma czasu od razu rozsmarowuje ciasto nożem po blasze 
- na cieście układamy ćwiartki jabłek, gruszek czy połówki śliwek, można posypać malinami albo jeżynami czy rodzynkami, orzeszkami...
- przykryć owoce kruszonką zrobioną w tej samej misce, w której robiliśmy ciasto
- włożyć do gorącego piekarnika (180 stopni) na ok. pół godziny
Uwaga! Kruszonkę trzeba sporządzać, gdy ciasto robimy na dużej blaszce prostokątnej. Jeśli mamy blaszkę okrągłą o średnicy ok. 26 cm, wtedy 2/3 ciasta przeznaczamy na spód (z rancikiem), a 1/3 na kruszonkę (wtedy trzeba jednak włożyć ciasto do lodówki i zetrzeć je na tarce)

Owoce z kruszonką
- blaszkę albo naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tartą bułeczką
- wrzucić pokrojone na kawałki jabłka, gruszki, wypestkowane śliwki, można jeżyny, maliny, orzeszki....
- zrobić kruszonkę i posypać nią owoce
- piec ok. 20 min w gorącym piekarniku
- jeść na gorąco (na zimno też można)

Jabłka pieczone
- najlepsze są do tego celu Renety, ale wszystkie jabłka się nadają, szczególnie kwaskowe
- umyć jabłka i wydrążyć je od góry usuwając jednocześnie gniazda nasienne
- do otworków po nasionach włożyć coś dobrego: miód, rodzynki, orzechy, konfiturę i kawałeczek masła
- ułożyć na blasze, jedno obok drugiego, wsadzić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 min., aż będą miękkie
- wersja dietetyczna: upiec w całości, bez drążenia
- podawać na talerzykach, zjadać łyżeczką skrobiąc miąższ ze wszystkich stron

Zupa śliwkowa
- śliwki umyć, wypestkować i ugotować w wodzie tak, jak na bardzo gęsty kompot
- zmiksować kompot dodając śmietany lub jogurtu naturalnego, cukru i szczyptę wanilii, cynamonu, gałki muszkatołowej (do wyboru)
- podawać z makaronem ugotowanym na miękko
- można w podobny sposób zjeść jabłka/gruszki

Zupa dyniowa
- dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i rozprażyć na małym ogniu
- dodać śmietany, soli i chytrych ziółek wg uznania (ja stosuję gotowe mieszanki bez glutaminianu sodu np. Kotanyi,  ale uwaga, bo mogą być pikantne), zmiksować, w razie potrzeby dodając wodę czy bulion
- gorące wlać na talerz, posypać grzankami i/lub przysmażoną kiełbaską czy boczkiem, oprószyć zieleniną

Bardzo pasują mi też do tego nurtu jabłkowo-śliwkowo-gruszkowego niektóre przepisy z Tominowa - zobaczcie sami! Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. ooooooooo dzisiaj robię zupę śliwkową!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. az glodna sie zrobilam :) ps zapraszam na Candy i na konkurs ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobra, dzisiaj już mam zupę, ale jutro też próbujemy śliwkową ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe przepisy! Szczególnie zainteresowały mnie ta na zupę śliwkową i z dyni :)

    OdpowiedzUsuń