czwartek, 25 czerwca 2015

Podwieczorki truskawkowe (prawie) bez cukru

Podwieczorki nasze nie są specjalnie oryginalne, ale proste w konstrukcji, szybkie w produkcji, no i starałam się unikać sacharozy jak ognia. A wszystko dzięki temu, że mamy sezon truskawkowy.




Truskawki z bitą śmietaną
Truskawki pokroić w kawałeczki i ułożyć w miseczkach.  Do każdej miseczki nałożyć bitej śmietany kremówki 30% ubitej mikserem na sztywno, bez dodatku cukru. Ubija się szybko, jest pyszna. Dziękujemy Babci za podpowiedzenie nam tego deseru! Młodzież nawet nie zapytała o cukier.



 Kasza manna na gęsto z truskawkami



Mus truskawkowo-rabarbarowy z morelami
Ugotować esencjonalny kompot z rabarbaru, do którego dorzucamy suszone morele (one dają słodkość). Ostudzić. Dorzucić truskawki świeże. Zmiksować. Wlać do miseczek. Zjeść.



Koktajl truskawkowo - miodowy
Zmiksować truskawki z kefirem/jogurtem naturalnym/maślanką i miodem. Przelać do szklaneczek, wypić.


Sałatka owocowa
Do miseczek wrzucić pokrojone w kawałki truskawki i świeże morele, rodzynki i słonecznik. Polać melasą jeśli musicie dać coś słodkiego. Dla wielbicieli jogurtu naturalnego: można dodać i jogurt:)


Zupa truskawkowa
Ugotować truskawki w niewielkiej ilości wody. Do gorącego kompotu dodać masło i melasę. Zmiksować. Dodać makaron nitki 5-jajeczne. Smacznego!

Przepis Aneczki
Mrożone truskawki zblendować z dojrzałymi bananami dodając trochę jogurtu naturalnego. Sprawdzi się w upały zamiast lodów. Tego jeszcze nie testowaliśmy, jako ze czekamy na upały. Oby się zaczęły przed zakończeniem owocowania truskawek!

Mus truskawkowy a la Bajdocja
Zapytać Dzieci: "Zjecie truskawki w całości czy w formie musu?". Uzyskujemy odpowiedź: "W formie musu". Miksujemy, wlewamy po 2 chochle musu do miseczek i jedzą. Bez cukru i spożycie trwa szybciej niż jedzenie truskawek w całości. Szybciej się pewnie też utleniają witaminy, dlatego najlepiej zjeść zaraz po zmiksowaniu. Bardzo nam smakowało!



Ogólnie rzecz biorąc do słodzenia zamiast cukru z cukiernicy używałam:
- suszonych moreli, rodzynek, żurawin
- świeżych bananów
- miodu
- melasy
- babcino-dziadkowych przetworów owocowych przygotowanych bez cukru, a słodkich, bo owoce w nich użyte były wyjątkowo słodkie same z siebie (zwłaszcza powidła śliwkowe)

Bardzo dobrze truskawki zestawiają się z bitą śmietaną kremówką i z mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Oraz ze zwykłym mlekiem, ładnie podane, pływające w tym mleku w ulubionej filiżance:) (zdjęcia brak, bo nie zdążyłam)

Mimo wszystko jednak uważam, że klasyka: truskawki ze śmietaną i cukrem nie powinna być nikomu odebrana:)


3 komentarze:

  1. O tak, klasyka rządzi :) Bardzo mi miło było zobaczyć tu mój przepis na lody truskawkowe :) To od razu dopowiem, że śliwkowe są równie smaczne. Tym razem jednak dodałam do nich cukru, z braku bananów :)

    OdpowiedzUsuń